محتوا در یک نگاه
در مهرماه سال ۱۴۰۲ مرکز تنظیم مقررات، نظام پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، سندی تحت عنوان سؤالات متداول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان را تنظیم کرد:
اشخاص مشمول قانون پایانه های فروشگاهی و تاریخ مشمولیت
۱. چه اشخاصی مشمول اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان هستند؟
تمامی صاحبان مشاغل (صنفی و غیر صنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصل چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیات های مستقیم مصوب ۳/۱۲/۱۳۶۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی آن.
۲. منظور از تاریخ مشمولیت اشخاص در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان؟
برای مؤدیانی که در حال فعالیت هستند از تاریخ فراخوان، تاریخ مشمولیت آغاز می شود. همچنین برای مؤدیانی که بعد از تاریخ فراخوان فعالیت رسمی خود را شروع کرده اند، از تاریخ شروع فعالیت آن ها می باشد. مؤدیان از زمان مشمولیت ملزم به صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی به سامانه مؤدیان هستند.
شماره منحصر به فرد مالیاتی و شناسه یکتای حافظه مالیاتی
۱. تعریف شماره منحصر به فرد مالیاتی
شناسه ای ۲۲ کاراکتری که در پایانه فروشگاهیبه شکل منحصر به فرد تولید و به هر صورتحساب اختصاص داده میشود.
۲. شماره منحصر به فرد مالیاتی مندرج در صورتحساب، نشان دهنده چیست؟
ساختار شماره منحصر به فرد مالیاتی از چهار مؤلفه با طول ثابت تشکیل شده است. این طول شامل ۲۲ کاراکتر و به صورت ثابت است.
مؤلفه های شماره مالیاتی: شناسه یکتای حافظه مالیاتی (با طول ثابت ۶ کاراکتر)، تاریخ ثبت صورتحساب در حافظه مالیاتی (به صورت Hex با طول ثابت ۵ کاراکتر)، سریال داخلی صورتحساب حافظه مالیاتی (به صورت Hex با طول ثابت ۱۰ کاراکتر)، رقم کنترلی (تولید شده با الگوریتم Verhoeff)
۳. تعریف شناسه یکتای حافظه مالیاتی
شناسه ای ۶ کاراکتری به صورت منحصر به فرد که به هر حافظه مالیاتی اختصاص داده می شود. این شناسه از مؤلفههای تشکیل دهنده شماره منحصر به فرد مالیاتی است. این شناسه پس از درخواست مؤدی در قسمت عضویت در کارپوشه تولید و در اختیار او قرار می گیرد.
۴. مراحل دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
در سامانه مؤدیان در کارپوشه وارد شوید.
ورود به بخش عضویت
انتخاب گزینه درخواست شناسه یکتای حافظه مالیاتی
تعیین نحوه ارسال صورتحساب
کلید عمومی (در صورت الزام)
شعب مرتبط با شناسه یکتا
تخصیص ابزار پرداخت با شناسه یکتا (اختیاری)
ثبت اطلاعات حافظه مالیاتی و پایانه فروشگاهی (اختیاری)
مشاهده اطلاعات ثبت شده و تأیید آن
۵. تفاوت شناسه یکتای حافظه مالیاتی با شماره منحصر به فرد مالیاتی
شناسه یکتای حافظه مالیاتی جزئی از شماره منحصر به فرد مالیاتی است (۶ کاراکتر اول). به واسطه این شناسه برای سازمان امور مالیاتی محرز می شود که صورتحساب توسط کدام مؤدی و در چه مکانی صادر شده است.
۶. روش تهیه حافظه مالیاتی
مؤدی باید یک پایانه فروشگاهی – حافظه مالیاتی نرم افزاری یا سخت افزاری طبق مشخصاتی که در intamedia.ir بارگذاری شده، تهیه کند. شناسه یکتای حافظه مالیاتی از بخش عضویت در کارپوشه قابل دریافت است.
انواع و الگو های صورتحساب الکترونیک سامانه مودیان
۱. انواع صورتحساب الکترونیکی
سه نوع صورتحساب پیش بینی شده است:
صورتحساب الکترونیکی نوع اول: شامل اطلاعات هویتی فروشنده و خریدار، کالا/خدمت فروش رفته
نوع دوم: صورتحسابی با اطلاعات کامل فروشنده، اطلاعات کامل کالا/خدمت و بدون اطلاعات خریدار
و نیز صورتحساب الکترونیکی نوع سوم: رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه الکترونیکی. پرداخت دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که طبق مقررات اعلام شده سازمان امور مالیاتی، به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده پذیرفته شده است.
۲. تفاوت صورتحساب الکترونیکی نوع اول با نوع دوم
این تفاوت در ضرورت درج اطلاعات خریدار است. در معاملات فعالان اقتصادی با یکدیگر (BB)، درج اطلاعات کامل خریدار الزامی است. این صورتحساب الکترونیکی باید از نوع اول صادر شود. در نوع دوم (فروش به مصرف کننده نهایی) درج اطلاعات خریدار در صورتحساب الکترونیکی ضروری نیست.
۳. اگر خریدار فعال اقتصادی باشد، ولی فروشنده صورتحساب نوع دو صادر کند، تکلیف اعتبار مالیاتی خریدار چیست؟
خریدار برای استفاده از اعتبار مالیاتی، باید از فروشنده این درخواست را داشته باشد: ابطال صورتحساب نوع دوم صادر شده و صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی نوع اول در سامانه مؤدیان
۴. تعداد الگو ها برای صورتحساب الکترونیکی نوع اول
تا بحال هفت الگو در نظر گرفته شده است: ۱. فروش ۲. فروش ارز ۳. طلا، جواهر و پلاتین ۴. قرارداد پیمانکاری ۵. قبوض خدماتی ۶. بلیط هواپیما ۷. صادرات
۵. برای هر نوع ارائه خدمات به خارج از کشور، چه نوع صورتحساب الکترونیکی صادر می شود؟
باید از صورتحساب الکترونیکی صادرات استفاده نمایند. درج اطلاعات خریدار و شماره کوتاژ اظهارنامه گمرکی در این نوع صورتحساب، اختیاری است.
۶. برای صدر صورتحساب الکترونیکی درج شماره اقتصادی خریدار الزامی است؟
اگر خریدار جزو صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی باشد، درج شماره اقتصادی خریدار در صورتحساب الکترونیکی الزامی است. ولی اگر خریدار مصرف کننده نهایی باشد، نیازی به درج این شماره اقتصادی در صورتحساب نیست.
۷. آیا اعطای شماره اقتصادی به اتباع غیر ایرانی به عنوان خریدار وجود دارد؟
بله این امکان وجود دارد. هر خریدار از جمله اتباع غیر ایرانی در صورت تمایل، می توانند شماره اقتصادی خود را به فروشنده اعلام نمایند.
۸. آیا از الگوی فروش ارز برای فروش به صورت ارزی هم می توان استفاده کرد؟
خیر این الگو مخصوص مبادلات ارزی واحد های صرافی و دارای مجوز مبادله ارز است. برای فروش ها به صورت ارزی باید از صورتحساب الکترونیکی نوع اول (الگوی اول) استفاده نمود.
۹. در الگوی فروش ارز روش تسویه چگونه است؟
در صورتحساب های الکترونیکی با الگوی فروش ارز، روش تسویه نقدی است.
۱۰. در الگوی فروش ارز وارد کردن مشخصات خریدار الزامی است؟
اگر نوع شخص خریدار حقیقی و یا اتباع فراگیر غیر ایرانی باشد، ثبت شماره ملی و کد فراگیر الزامی است. در مورد اتباع غیر ایرانی شماره گذرنامه و اشخاص حقوقی / مشارکت مدنی ثبت شماره اقتصادی خریدار الزامی است.
سخن پایانی
با توجه به اینکه قوانین و مقررات مربوط به سامانه مؤدیان مرتبا در حال تغییر است، مؤدیان و متخصصان مالی نسبت به این موارد سردرگم خواهند شد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم آخرین تغییرات و اصلاحات انجام شده را در قالب فایلی برای شما ارائه دهی. در قسمت های بعدی، ادامه این تغییرات را مطالعه خواهید کرد.